Het grote geld of het grote geluk?

Het is logisch dat je na 15 jaar commerciële wereld een bepaald niveau van salaris hebt bereikt. En nee, ik ga dat hier niet delen 😉 Maar hoe verhoudt een onderwijssalaris zich wanneer je overstapt?

Laat ik aftrappen met een misverstand uit de wereld helpen: ondanks wat je veel hoort, vind ik dat het onderwijs helemaal niet slecht betaalt. Had ik dik 20 jaar geleden na het VWO al geweten dat dit mij past, dan had ik nu een hoger bruto salaris gehad. Dit natuurlijk in het perspectief dat ik geen held ben in salarisonderhandelingen en geld simpelweg geen drijfveer is voor mij. 🙂 Menigeen zit na 15 jaar commercie zeker hoger dan ik…

Maar ik kies nu, na 15 jaar compleet iets anders te hebben gedaan, voor het onderwijs, niet direct na mijn VWO. Ik begin in feite onervaren aan een nieuwe baan. Hoe zit dat dan met salaris? Ik heb een gezin, huis, hobby’s en logischerwijs zijn onze lasten afgestemd op wat binnenkomt elke maand. En dat is geen startersalaris. Kun je eigenlijk wel zomaar voor dat grote geluk kiezen?

Ja, gelukkig kan dat. 🙂 Ik schreef al eerder over de verschillende wegen naar een baan als leerkracht. Je kunt je spaarpot omkeren, je gezinsleven op een laag pitje zetten, nachtrust inleveren en naast je huidige baan een Pabo studie oppakken. Het schemert al wat door dat ik dit scenario niet zag zitten. Mijn route, zij-instroom in beroep, betekent dat je vanaf het begin in dienst van een school bent. De omvang van je aanstelling daar en de inschaling bepalen hoe jouw financiële plaatje er voor de opleidingsperiode (en daarna) uit gaat zien.

Inschaling en de omvang van de aanstelling is maatwerk. Want hoe vertaal je de werkervaring in een andere branche naar het onderwijs? In mijn geval: 15 jaar levens- en werkervaring in meerdere mensgerichte teamleidersrollen onderscheidden mij van een starter. Het spreekt ook voor zich dat ik daarmee niet gelijk sta aan iemand die al 15 jaar voor de klas staat. Maar waar in dat spectrum val je dan wel?

Samen met mijn toekomstige werkgever is hier prettig in openheid over gesproken en zijn we gekomen tot een invulling die ons beiden past. En zoals ik aangeef als iemand er naar vraagt: voor het grote geld is dit niet de beste stap, maar dat grote geluk is mij veel meer waard 🙂